Brambory jako zahušťovadlo
Zdroj: Thinkstockphotos
Brambory jako zahušťovadlo
Taková je pravda

Jsou brambory, které klíčí, jedovaté? Teď se dozvíte, jak to s nimi skutečně je!

Určitě jste už někdy zaslechli, že když vám doma začnou brambory klíčit, měli byste je vyhodit a nepoužívat, protože jsou jedovaté. Odborníci na potraviny nyní řekli, jak to skutečně je!

Brambory jsou surovina, bez které si už těžko dokážeme představit některé pokrmy. Bramborový salát, bramborové knedlíky, bramborová kaše, hranolky, šťouchané brambory, zapečené brambory… a ve výčtu jídel můžeme pokračovat.

Občas jste ale možná zaslechli, že byste neměli používat k přípravě jídel brambory, které klíčí, že jsou jedovaté. Zachovejte klid. Naštěstí je to jen planý poplach. Brambory nejsou vůbec jedovaté a můžete je normálně používat.

Odborníci na potraviny z University v Lincolnu potvrdili, že vyklíčené brambory jsou jedlé a stejně bezpečné jako ty nevyklíčené. Klíčky stačí vyříznout a budou chutnat úplně jako běžné brambory.

Jen v Anglii se dosud kvůli klíčkům zbytečně vyhodilo kolem 730 000 tun brambor. Vědci také potvrdili, že šance, že vám brambory po týdnu od koupě začnou klíčit je 50%.

Chystáte k obědu bramborovou kaši? Pozor, i vy možná děláte tuhle ČASTOU CHYBU
DIETA: Proč je bramborová kaše lepší než brambory? Víme to!

Autor: mk

Diskuze