Slivovice
Zdroj: Profimedia
Zahřejte se radši svetrem

Brněnští vědci varují před slivovicí! Odteď už si panáka pořádně rozmyslíte

Aktualizováno 4.3. 2016 13:05

Nemusíte být jen Moravák jako poleno, abyste si občas rádi zahřáli krk slivovicí. Nové výzkumy ale přišly se šokujícím zjištěním, a tak už si i jednoho panáka nejspíš rozmyslíte. Co vám po požití tohoto alkoholu hrozí?

Dobře vypálená slivovice či meruňkovice je pro Moraváka téměř povinnou výbavou domácnosti. Tento tekutý svetr zkrátka příjemně prohřeje celé tělo. Nyní ale vědci přicházejí s velkým varováním.

Vědci z Centra zdraví, výživy a potravin v Brně zjistili, že lidé, kteří pijí pálenky, mají v těle velké množství karcinogenního ethylkarbamátu (ETK), který může způsobit zhoubný nádor. Z pravidelných pijáků je tak prý ohroženo až 60 % lidí.

Škodlivé ETK zvyšuje riziko vzniku mutací a nádorů, a proto by se mělo ovoce před pálením alespoň vypeckovat, čímž se obsah škodlivin v alkoholu sníží. Rozhodně byste ale pálenky neměli pít příliš často.

Autor: niž

Diskuze